Reţete pentru pitici

Pui cubanez cu ananas

Posted on: 22/11/2010

De multe ori când îi făceam Soniei un smoothie cu banană şi ananas rămânea cel puţin jumătate de ananas pe care ne străduiam să îl mâncăm până a doua zi.

Zilele trecute mi-a trecut prin cap că aş încerca o reţetă de pui cu ananas, dar nu o reţetă chinezească pentru că nu mă dau în vânt după bucătăria lor. Am găsit întâmplător pe net o reţetă cubaneză, cu rom, evident:). Nu am pus rom, dar a ieşit oricum atât de bună încât Sonia a mâncat singurică cu linguriţa pe care o umplea cu vârf.

Ingrediente:

1 piept de pui mic

1 ananas mediu

1 lime

o ceapă medie

un căţel mare de usturoi

2 roşii mari sau chiar 3

o ceaşcă cu orez basmati

sare, piper, oregano, o foaie de dafin, supă de pui sau apă

Se taie pieptul de pui fâşiuţe sau cubuleţe şi se marinează într-un castron împreună cu coaja rasă de la lime, zeama obţinută apoi prin stoarcerea aceluiaşi fruct, sare şi piper.

Se lasă la marinat cam o oră.

Se pun 2 linguri de ulei de măsline într-o tigaie, se încinge şi se adaugă pieptul de pui. Pentru că e îmbibat de zeamă, nu se va prăji, ci mai mult va fierbe uşor în sucul pe care îl lasă. Cu o paletă întoarce bucăţile de pui costant ca să se gătească pe toate părţile. Îl laşi pe foc cam 5-6 minute. Între timp decojeşti roşiile, toci ceapa şi usturoiul, apoi roşiile.

În uleiul cu zeama de la pui se pune ceapa şi usturoiul tocate. Le laşi la călit 2-3 minute, după care pui roşiile decojite şi tocate. Asezonezi cu sare, piper, oregano, adaugi şi o foaie de dafin. Laşi să fiarbă 3-4 minute după care adaugi puiul şi apă sau supă, atât cât să acoperi puiul. Dai la foc mic spre mediu şi laşi să fiarbă puiul în sucul de roşii.

Între timp pui într-un vas mic de tip yena, orezul, 2 ceşti cu apă, şofran şi eventual puţin concentrat de legume. Acoperi cu folie de aluminiu pe care o găureşti cu scobitoarea în câteva locuri. Dai la cuptor până când nu mai rămâne zeamă în vas şi orezul s-a umflat.

Cât timp orezul e la cuptor şi puiul fierbe încet în sosul de roşii, cureţi ananasul şi îl tai în felii, apoi în bucăţele mici, eliminând partea din centru care e mai lemnoasă şi nu are gust.

Într-o tigaie pui cam două ceşti de ananas mărunţit şi tot sucul care s-a scurs. Îl laşi pe foc, ca să scadă, până când nu mai râmâne suc deloc. Între timp însă amesteci, astfel încât bucăţile de ananas să se frigă pe toate părţile. Nu trebuie ars, ci doar un pic înmuiat.

Puiul se lasă la fiert cam 20-30 de minute, astfel încât să rămână sos din belşug. Se serveşte astfel: se pun în farfurie 2 inguri generoase de orez, apoi două linguri de pui cu sos şi se ornează cu bucăţele de ananas fript. E delicios.

Adulţii pot pune 2 linguri de rom în pui, înainte de a opri flacăra. Băuiesc că iese demenţial, dar având de gând să îi dau şi Soniei să încerce păpica, am renunţat la rom în ultimul moment:P.

Poftă bună!

5 yummies

2 Răspunsuri to "Pui cubanez cu ananas"

o să spun despre acest blog şi prietenelor mele care au copilul mic. al meu a crescut, nu prea le mai sunt de folos, dar văd că tu eşti bine documentată. spor-t!

Reteta asta suna demential! O sa o incerc si eu chiar azi …. si varianta pentru David si cea pentru noi😀

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: