Reţete pentru pitici

Lasagna

Posted on: 02/01/2010

Mare amatoare de bucătărie italiană, am încercat zilele trecute să îi dau Soniei din lasagna făcută pentru mami, tati şi bunicii de la Tecuci. A fost foarte apreciată de pitica noastră aşa că m-am gândit să o împărtăşesc şi cu voi, că, deh, după atâtea sarmale şi cârnaţi, un pic de paste cu carne merg, nu?🙂

Eu utilizez la lasagna carne de vită de la măcelărie pe care o toc chiar acolo, după ce mi-am ales bucata ce îmi convine. Nu pun nici strop de carne de porc, căci oricum nu prea mâncăm aşa ceva. Dacă însă credeţi că piticul e prea mofturos şi ar accepta cu greu carnea de vită, puteţi încerca cu carne de pui dezosată şi fără piele, pe care să o tăiaţi bucăţele mici cu un tocător electric (eu am un blender mai mare Braun care mărunţeşte şi carne).

Dacă aveţi musafiri sau sunteţi mai mulţi în familie, atunci folosiţi cantităţile de mai jos. Dacă nu, înjumătăţiţi şi vedeţi ce iese🙂.

Încă o precizare: eu prefer să fac sosurile în casă. Ştiu că se găsesc şi la magazine, în stare conservată dar mi se par mai sănătoase cele făcute în casă, chiar dacă prepararea lor durează ceva mai mult.

Ingrediente:

un pachet foi lasagna (eu prefer Barilla) – nu trebuie fierte, le folosiţi ca atare

Pentru sosul bolognez:

1/2 kg carne de vită tocată (ultima dată am folosit rasol alb; pulpa e mai tare iar muşchiul e prea scump)

un morcov mediu

o ţelină mică

o ceapă potrivită

2-3 căţei de usturoi

bulion (ai nevoie de o lingură)

suc de roşii (eu am de la mama – folosesc aproximativ o sticluţă de Prigat nectar, umplută cu suc adică vreo 300 -350 ml)

vin (juma’ de cană, restul se punela fiert :P)

foi de dafin, nucşoară (praf)

Pentru sosul alb:

unt (cam jumătate de pachet)

făină albă de grâu (4 linguri)

1 l de lapte

sare şi piper după gust (Sonia nu are încă un an şi eu pun mai puţină sare şi foarte puţin piper)

Altele:

brânză tare rasă (parmezan, pecorino) – cam jumătate dintr-o bucată ca o felie (se găsesc ambalate la super şi hypermarketuri)

o tavă mare din sticlă termorezistentă sau antiaderentă

Durata de preparare: 2-3 ore (aşa că înarmaţi-vă cu răbdare şi faceţi lasagna când sunteţi mai mulţi, altfel nu merită, mai ales că e foarte bună atunci când e proaspătă)

Procedeu de lucru:

Sosul bolognez: Într-un wok mare sau o cratiţă mai întinsă şi suficient de mare, puneţi la călit în puţin ulei ceapa, morcovul şi ţelina tăiate bucăţele mici. După câteva minute (atenţie să nu se ardă), adăugaţi carnea tocată şi amestecaţi din când în când. Carnea de vită, la călire, se deschide la culoare. După vreo 10-15 minute, dacă aţi amestecat bine, nu va mai rămâne carne roşie în wok.

Adăugaţi pasta de tomate, apoi  sucul de roşii şi mai lăsaţi să fiarbă la foc mic încă 5-10 minute. Adăugaţi vinul şi condimentele (usturoiul tocat mărunt, 2-3 foi de dafin, o linguriţă cu nucşoară). Lăsaţi să fiarbă aproximativ o oră. Dacă scade prea mult sosul, mai adăugaţi un pic de apă. Amestecaţi din când în când.

Sosul alb: Când vă apropiaţi de final cu sosul bolognez, puteţi începe să pregătiţi sosul alb, ca să mai economisişi nişte timp. Într-o cratiţă topiţi untul la foc mic, adăugaţi făina şi amestecaţi ca să se călească un pic (1-2 minute). Nu trebuie să se închidă la culoare. Adăugaţi imediat laptele rece, câte un pic şi amestecaţi. Dacă puneţi o cantitate mai mare de lapte amestecul va forma cocoloaşe, aşa că ideal ar fi să turnaţi încet dintr-o carafă, în timp ce amestecaţi în cratiţa cu sosul din unt şi făină. Lăsaţi să fiarbă la foc mic până când se mai îngroaşă. Amestecaţi frecvent ca să nu se prindă de fundul cratiţei. Trebuie să aveţi la final un sos ca o smântână mai fluidă. Săraţi şi piperaţi după gust. Sosul trebuie utilizat cald, aşa încât e bine să aveţi gata şi sosul bolognez atunci când îl finalizaţi pe cel alb.

Montare:

În vasul de yena sau în tava antiaderentă puneţi un strat de sos alb, apoi un strat de foi de lasagne, apoi un strat de sos bolognez. Continuaţi să le alternaţi în aceeaşi ordine până se termină sosul bolognez şi foile. Atenţie la sosul alb. Din el trebuie păstrată o cantitate destul de mare pentru turnat peste ultimul strat de paste, astfel încât şi acestea să se coacă la cuptor şi nu să devină crocante şi mai puţin comestibile. Peste ultimul strat de sos alb se pune din belşug parmezan.

Dacă vă place lasagna cu mai multă brânză puteţi pune peste fiecare strat de sos alb şi puţin parmezan sau pecorino ras.

Când aţi terminat de montat lasagna, daţi la cuptor şi lăsaţi acolo până când se rumeneşte pe deasupra. Înauntru trebuie însă să fie suculentă. Scoateţi din cuptor şi lăsaţi să se mai răcorească. Tăiaţi porţii pătrate şi extrageţi-le din tavă cu o spatulă. Pentru pitic, puteţi mărunţi o porţie mai mică într-un castronaş, astfel încât pastele să fie mai uşor de mestecat. Le va adora, garantez.

Poftă bună!

5 yummies

Etichete: , ,

2 Răspunsuri to "Lasagna"

Mmmmmm… bun, bun, da’ cam complicat!
Am mancat lasagna la un restaurant italian din Germania si chiar si in Italia, dar pe mine nu prea m-a cucerit! Prefer varza a la Cluj, ca se face mai repede si are mai putine calorii! Tot carne tocata se foloseste!
Cand faci mai multa, poti trimite si prin curier?😛 (just joking!)

Când veniţi prin Bucureşti şi aveţi chef de lasagna, anunţati! not joking:)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: