Reţete pentru pitici

Pitici da’ voinici

Posted on: 22/10/2009

Ei, da, cam asta își doresc mamele. De când sug pentru prima dată la sân, până când „piticii” ajung să îşi ia neveste sau soţi musai iubitori.

Mamele stau cu ochiul pe cântar mai ceva decât pe o grenadă care are cuiul scos. Aproape că sunt în stare să cheme geniştii ca să nu explodeze greutatea celui mic, în sus sau în jos.

De când o am, Sonia nu a fost o mâncăcioasă. S-a născut cu 3,650 kg iar la 6 luni avea 7 kg. Am fost nevoită să o trec foarte repede pe lapte de la cutie. Niciodată nu a mâncat cât scrie pe cutie. Nici vorbă de 200 ml lapte vreodată la o singură masă.

În fiecare lună medicul pediatru îmi spunea că este sub greutatea normală. I-am dat fier, vitamine, doar-doar va mai recupera ceva. Nu ştiu dacă a fost cea mai bună idee.

Un singur sfat am pentru mamele ale căror bebici nu sug cât scrie pe cutie (în cazul în care nu sug la sân, când oricum nu ştiu ce cantitate de hrană papă): răbdare şi calm. Mult calm. Nu disperaţi că băieţelul sau fetiţa nu mănâncă ca la carte şi că nu are greutatea din tabelele şi schemele doctorului. Mult mai important este să îi creaţi copilului un confort prin hrănire şi nu un disconfort, obligându-l să ingurgiteze mai mult decât poate.

NU FORTAŢI COPILUL SĂ MĂNÂNCE. Singur vă va transmite că nu are chef să sugă sau să pape la linguriţă. Nu disperaţi nici dacă e mai slab decât spune doctorul. Fiecare copil are ritmul lui şi obligându-l să mănânce mai multe decât vrea/ poate el/ea nu faceţi decât să îi creaţi şi mai multe probleme (de la încărcarea stomacului inutil, până la vărsături, indigestii, fobie de biberon sau linguriţă etc).

Ştiu perfect cât de greu este să îl priveşti cum îţi refuză mâncarea şi tu să nu poţi face nimic, mai ales când şi cântarul îţi arată că nu a luat 150 g în greutate ci doar 100g.

HINTS: Când treceţi la diversificare pregătiţi mai mult feluri de mâncare, la început, adică în primele 2 luni de când mănâncă la linguriţă. În primul rând totul este nou pentru copil şi e foarte posibil ca o mâncare să îi placă mai mult decât alta. Aşa că a avea două feluri la fiecare masă cu hrană solidă poate să fie de ajutor dacă bebeluşul refuză una dintre ele.

Dacă refuză un piure, încercaţi să îl subţiaţi cu zeama în care au fiert legumele. Poate nu îi place aşa de gros. Sau amestecaţi în el o linguriţă de iaurt. Îi va da un alt gust şi unii pitici sunt înnebuniţi după iaurt.

Eu folosesc sare câteodată dar în cantităţi foarte mici, doar ca să dea gust unor mâncăruri care mi se par prea fade. Pentru un gust mai bun, prefer să folosesc ierburi precum pătrunjelul, mărarul, busuiocul, cimbrul, dafinul (chiar şi ceapa verde adăugată la finalul fiertului ajută) sau condimente precum scorţişoara şi vanilia la mesele pentru micul dejun. Condimentele le pun la sfârşit şi numai la porţia din ziua respectivă. În cazul în care trebuie să congelez ce a rămas, atunci prefer să pun condimentele după ce dezgheţ şi încălzesc piureul. Aici mă refer ls corţişoară şi vanilie, nu la ierburile care trebuie fierte puţin ca să elibereze aromele.

Ca să nu faceţi mâncare în fiecare zi, congelaţi ce a rămas sau felurile de mâncare preferate de piticot în tăviţe de gheaţă sau în recipiente mici, în care să încapă cam o porţie. Dacă îngheţaţi mâncarea în tăviţe, atunci dezgheţaţi mai multe cuburi pentru o masă, în funcţie de apetitul copilului.

2 răspunsuri to "Pitici da’ voinici"

Se pare că sunt primul 🙂
Să-ţi trăiască pitica şi noul blog.
De fiecare dată când aud alţi părinţi vorbind despre diversificare… Hm, îmi doresc să ştiu eu ce-i aia.
Dragoş nici acum, la 5 ani jumătate, nu mâncă decât supă (de pui sau viţel). În rest, pateu de pui Scandia (nu alt sortiment), cremwursti (Aldis, de pui, sau Cristim, altceva nu), biscuiţi (cu cremă de vanilie), iaurt. Asta e tot. Din fericire, e foarte bine dezvoltat, înalt şi foarte puternic :))

@Cristian Banu: Păi, ce să zic, diversificarea începe de la câteva luni. La voi probabil s-a pierdut undeva pe drum:) Atenţie însă la chimicalele din produsele pe care le-ai menţionat. Nu ştiu cât de bune sunt mai ales pentru un copil atât de mic. Încercaţi câteva dintre reţetele pe care le dau aici, s-ar putea chiar să îi placă. Nu toate, dar măcar cele cu 5 yummies:)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Anunțuri
%d blogeri au apreciat asta: